Опустиняването (превръщането на плодородна земя в пустиня) или загубата на плодородието на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът засяга една пета от населението на света в над 100 държави.

Настъпването на пустините е вследствие на естествени процеси, но значително по-негативно влияние има намесата на човешкия фактор.

Изменението на климата е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента. То води до изменения във всички екосистеми и това трябва да ни подскаже, че решението все още е в наши ръце. Човешката дейност влияе върху тези промени и е основен фактор за бързото развитие на ерозия, за повишаване на температурите, за пожари, наводнения, земетресения.

Обезлесяването, отклоняването на реките за стопански цели, глобалното земеделие са сред факторите за превръщането в пустини на огромни територии. То принуждава местното население да се превръща в „екологични бежанци” - емигранти, които заради промяната на околната среда са принудени да сменят местообитанието си и да мигрират трайно към страни с по-благоприятни условия за живот.

Такива са мигрантите от Северна Африка в посока Южна и Централна Европа. Две трети от територията на Чили също са заплашени от пълно опустиняване, заради напредъка на пустинята Атакама, която се разширява средно с по 1 метър на ден.

Целта на Световния ден за борба със сушата е да напомни на хората за този сериозен проблем и да се стигне до мерки в колкото се може повече държави, с които той да се предотврати.