Той бе признат за виновен в това, че 28.07.2021 г. в гр. Враца при управление на лек автомобил "Фолксваген Пасат" в нарушение на Закона за движението по пътищата, при извършване на маневра изпреварване и завой надясно не е осигурил достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство - мотопед "Пиаджо Фрий 50", управляван от И. Г. на 68 год. от същия град, при което водачът на мотопеда се блъснал с предната си гума в задния десен калник на лекия автомобил, в резултат на което подсъдимият по непредпазливост е причинил смъртта на И. Г., настъпила на 04.09.2021 год. в болница в гр.София, като деянието е извършено след употреба на марихуана.

За това престъпление постановената присъда е четири години „лишаване от свобода“, която подсъдимият да изтърпи при първоначален „общ режим“. Съдът лиши И. Ц. и от правото да управлява МПС за срок от четири години. Подсъдимият ще трябва да заплати направените разноски в досъдебното и в съдебното производство. В това наказателно общ характер дело не бяха предявени граждански искове. Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.