410 ученици прекрачиха на 15 септември прага на най-многолюдното градско школо в Мездра - Основно училище „Христо Ботев”.

"Първият учебен ден е празник, който посвещаваме на тържеството на духа и знанието, подчерта в приветствието си към учениците и учителите директорът на учебното заведение Иван Иванчев. Има нещо особено в този ден. Той събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Днес навсякъде училищните дворове са изпълнени с радостни и щастливи усмивки. Всяко начало на нещо ново е дългоочаквано и изпълнено с трепет и надежда”, допълни Иванчев.

Първолаците в училище „Христо Ботев”, които за пръв път влязоха в класните стаи, са 48. Техни класни ръководители ще бъдат Вилма Христова и Валерия Иванова. Общо 36 души педагогически персонал ще се грижат за обучението на учениците през новата учебна година.

"Бъдете горди, че прекрачвате прага на едно училище - институция. Училище с дълбоки традиции, един паметник на образованието в общината. Колкото е достолепна сградата, пред която сме се събрали, толкова е стабилно и образованието, което ще получите в нея, каза в приветствието си към учениците Цветинка Стоянова, родител на две деца, които се обучават в ОУ „Христо Ботев”. Мили първокласници, днес вие сте плахи и объркани, но много скоро ще получите увереност. Ще откриете нови приятели и нови емоции. Тази година ще се научите да четете, ще откриете вълшебния свят на книгите. Изградете тук една стабилна основа, върху която през годините да градите своите идеи, амбиции и велики начинания”, заяви в заключение Стоянова.

По време на празничната програма възпитаници на училището пяха, танцуваха и рецитира стихотворения за радост най-вече на своите родители и близки.

По случай първия учебен ден почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева поздрави първокласниците и подари на всеки от тях по едно национално флагче.

Празничен водосвет за здраве и успех в учението отслужи отец Георги Няголов.