Офелия Кънева взе участие в регионалния форум "Седмица на правата на детето”, организиран по инициатива на кмета на общината Златко Живков. В него се включиха още областният управител Ивайло Петров, представители на държавни и местни власти, социални институции и неправителствени организации от областите Видин, Враца и Монтана.

В края на тази година в България влиза във втория етап на деинституционализацията, в която приоритетите са три - разгръщане на политиката към всички деца, развиването й с участието на професионалните среди; утвърждаване на детското участие в обществения и политически живот не само на страната, но и в международен мащаб, и обединяване на усилията на ангажираните институции за създаване и прилагане на мерки, гарантиращи подходящата среда за развитие на младите хора.

"Не бива да забравяме, че деинституционализацията няма за цел да оптимизира държавните разходи. Тя има за цел да върне гордостта на едно дете, достойнството му и да повиши възможностите му за развитие като личност”, каза още Офелия Кънева.

Председателят на държавната агенция за закрила на детето е категорична, че не трябва да се допуска децата да бъдат пренасяни като куфари и която и да е детска съдба да бъде подчинена на планове, свързани със строителство и актуване на сгради.

В Монтана има 19 новоразкрити социални услуги, насочени към деца и младежи в рискови групи. На тази тема бе и презентацията на кмета на Монтана пред представителите на агенцията и участниците във форума. "Радвам се, че днес това, което има като резултати, само по себе си говори, че сме на прав път”, заяви пред гостите на форума Златко Живков.