493 от получените сигнали са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа, а 174 се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. По-голямата част от предложенията на гражданите – 315, са за третокласни пътни отсечки от републиканската пътна мрежа. 99 сигнала са за второкласни пътища, 69 – за пътища първи клас, а 10 – за автомагистрали.

Сред предложените за основен ремонт пътни участъци е първокласното трасе I-8 Вакарел – Ихтиман, за което в момента се подготвя обявяването на обществена поръчка за проектиране, а след това и за изпълнение на строително-монтажни работи.

Друга отсечка, която според гражданите трябва да се обнови, е Подбалканският път I-6 между Долни Богров и Пирдоп. Друга част от отсечките, предложени от гражданите, са участъци от второкласните пътища Лом – Козлодуй, Самоков – София, АМ „Тракия“ – Пловдив. За отсечката Лом – Козлодуй през тази година са обявени обществени поръчки за изработване на технически проекти за основен ремонт на участъците Добри Дол - Козлодуй в област Монтана и Козлодуй – Крушовене в област Враца.
Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнението и ще се пристъпи към избора на изпълнители на ремонта и на строителния надзор.

Предложен за ремонт е и път III-301 Козар Белене – Левски, за който в момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител на проектирането на основния ремонт. Гражданите се предложили и ремонт на друг третокласен път в област Плевен – III-3402 Коиловци - Пордим.

Предстои детайлно разглеждане на предложенията и приоритизиране на участъците, за да се определи кои отсечки ще бъдат включени в инвестиционната програма на АПИ за текущ и основен ремонт през 2023 г., въз основа състоянието на пътя, аварийността, интензивността на движение и регионалното му значение.