История на Деня на кюфтето

В историята много пъти кюфтетата са записвани в кулинарните рецепти. В Турция има ястие, наречено кофте, с много различни вариации. В Китай има рецепта, която датира от 221 г. пр.Хр.! Древен Рим също може да добави история за кюфтетата, тъй като има оцеляла готварска книга, която съдържа разнообразни рецепти с месни топки. Ясно е, че хората се наслаждават на кюфтенца от много дълго време.

Кюфтетата се приготвят от смляно месо, към което се добавят подправки, галета, яйца и други съставки и след това се оформя на топка. Методите за готвене включват пържене, печене или варене. Няма начин да сбъркате, ако решите да направите своя версия на кюфтето. Само не забравяйте да направите достатъчно голямо количество, така че всички приятели и семейството ви да успеят да ги изпробват!

В българската кухня кюфтенцата се приготвят ето така:

Пържени кюфтенца

Продукти: 500 гр месо (кайма), 1 глава лук, 1 филийка хляб, 100 мл прясно мляко, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 1 яйце, 25 стръка магданоз, 1 щипка кимион

Приготвяне: Смиламе месото на кайма. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Накисваме хляба в млякото. Смесваме всички продукти в дълбока купа и омесваме с ръце. Покриваме купата с чиния и прибираме в хладилника за поне 2 часа. С влажни длани оформяме топчета. Можем да ги сплескаме леко. Пържим в гореща мазнина до коричка и отцеждаме излишната мазнина върху салфетка. Подреждаме в голяма чиния. Сервираме с топли питки, салата, пържени картофи, сосове и много настроение!

Как да празнуваме Деня на кюфтето?

Денят на кюфтето, както и другите кулинарни празници се празнуват заедно със семейството и приятелите. Най-трудната част от подготовката за Деня на кюфтето ще бъде да изберете каква рецепта да използвате. За щастие, това е годишно събитие, така че можете да избирате нова рецепта всяка година.

Кюфтетата могат да бъдат предястие, гарнитура или звездата на яденето. За да го отпразнувате, вие и вашите приятели, които обичат да готвят, може да си организирате игрива вечер, като оставите всеки да донесе собствена версия на кюфтета и тогава да изберете любимия вариант.

Няма значение дали сте готвач или готвите за първи път. Приготвянето на ядене с кюфтета е лесно, но има прекрасния страничен ефект да ви накара да изглеждате като звездата на вашата кухня. Просто направете търсене в интернет за рецепти за кюфтета и изберете тази, която според вас звучи вкусно. Не забравяйте да направите снимки на вашето приключение и използвайте #meatballday в социалните медии, за да споделите своите кулинарни постижения!

След като сте се наситили, настанете се уютно на дивана и се блъснете с филм, свързан с кюфтета, като Cloudy with a Chance of Meatballs (филм за изобретател, който случайно създава машина за гигантска храна, която да вали от небето) или Лейди и Скитникът (с участието на известната сцена на ядене на спагети, в която Скитник с любов дава на Лейди последното кюфте).

Източник: sportandlife.net