"Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse. „Бихме искали да благодарим на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология. Поздравяваме „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ за техния добре обмислен подход към най-правилното изпълнение на проекта, което ще осигури максимална локализация на дейностите по проекта.“

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000® в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000®.

Към този момент на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP–1000. През декември 2022 г. Westinghouse подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще стартират през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Вчера обаче, енергийни експерти предупредиха, че без национално решение на въпроса за отработеното ядрено гориво, няма как да се изгради нова ядрена мощност.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. Като допълнение към вече изградените два реактора с технологията AP10000® на площадката Vogtle в Джорджия, САЩ, изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 в момента поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, и в момента се изграждат шест нови реактора в Китай.
Наскоро Полша също избра технологията AP1000® за своята програма за ядрена енергия, а други девет реактора се планира да бъдат изградени за Украйна. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.