© Община Враца

- Разширен обхват на първа и втора зона;

- Промяна на зоната на някои от кварталите;

- Запазване на зонирането в „Източна-промишлена“ и „Промишлена зона“;

С предлаганите промени в Първа зона се включват голяма част от Централната градска част, а във Втора зона – кварталите „Сениче“, „Дъбника“, както и останалата част от ЦГЧ.

В трета зона преминават кварталите „Бистрец“ и „Кулата“, както и необхваната до момента част от Хранително-вкусовата зона.

Заместник-кметът Цветан Стойчков заяви, че предложението е обсъждано в рамките на комисиите на местния парламент и представи справки от Дирекция „Местни данъци и такси“, съгласно които увеличението на данъчните оценки ще бъде с до 40%.

При реализиране на промяната в зоните ще се подобри значително качеството на предоставяните услуги от БКС – сметосъбиране, почистване на обществени пространства, озеленяване и поддържане на междублоковите пространства.

При преминаване от Трета във Втора зона. При данъчна оценка 6000 лв., във втора зона ще бъде 9000 лв., съответно такса битови отпадъци от 20 на 29 лв., а данък недвижимо имущество от 10 на 14 лв.

Промените за имот от „Втора“ в „Първа“ зона, биха изглеждали по следния начин:

Данъчната оценка на имота във Втора зона е 35 000 лв., при преминаване в Първа ще бъде 48 000 лв. Таксата битови отпадъци – съответно от 104 на 145 лв., а данък недвижимо имущество – от 52 на 72 лв.

Предстои предложението да бъде разгледано на предстоящото заседание на местния парламент на 19 декември /вторник/.