Според проучването на "Ил Соле 24 оре“ в сравнение с 2016 г. доста позиции губят най-големите градове на Италия - административната столица Рим и индустриално-финансовата Милано. Вечният град се е "свлякъл" от 13-та на 24-та позиция, докато Милано пада от престижното второ място през миналата година на осмо място.

Интересното е, че в класацията на "Италия Оджи“ Рим, в сравнение с предишната година, прави впечатляващ "скок" с цели 21 места, но за съжаление става дума за придвижване от 88 на 67-мо място. Тук Милано си остава на миналогодишното място, но то също не може да бъде определено като достойно, тъй като е... 57-мо!

В дъното пък и на двете подреждания, които включват 120 населени места между Алпите и Сицилия, са градове от южната част на страната - Трапани и Казерта. Просто защото те са "скарани“ с почти всички критерии за хубав живот и много от местните хора са обявили битуването в тях като нещастие.

Изненадващо за мнозина политици и журналисти, като "най-проспериращ“ в дребната престъпност град на Апенините се очертава столицата на Ренесанса - Флоренция. Там през миналата година са били извършени 5 000 кражби и 400 грабежа или средно на ден съответно 15 и 1. Ръстът им в сравнение с 2016 г. е над 20%, като в мнозинството от случаите посегателствата върху лично имущество са извършени в централната част на града. А там обикновено жертвите са чуждестранни туристи, чиито брой във Флоренция вече е близо 10 милиона годишно.

Източник: monitor.bg