Акцент в разговорите беше поставен върху употребата на амфетамините и марихуаната. Изнесена беше статистика за новите видове наркотици, т.нар. дизайнерски дроги, чиито брой през последните 2 години достига над 300, а поръчването им се извършва свободно през интернет под формата на чайове, таблетки за отслабване, енергийни напитки, соли за вана и др. Според лекторите този вид дрога е около 40 пъти по-опасна от обикновените наркотици, тъй като в тях се влагат всевъзможни отровни вещества – в това число и отрова за гризачи.

Представителите на Общинския съвет по наркотици в Монтана дадоха примери за последствията от употребата на наркотични вещества, като споделиха за работата си с последните три тежки случая на момичета от град Монтана в последна фаза на наркозависимост. 16-годишни доброволци от Общинския съвет по наркотици запознаха подрастващите в кои случаи се налагат наказания от закона за употреба и разпространение на марихуана. Лекторите дадоха пример с промяната във външния вид и поведението на наркозависим от Монтана, употребяващ 2 грама дневно. Не беше пропусната и модерната напоследък зависимост от интернет, включително и пристрастеност към фейсбук. Децата разбраха, че ако станат жертви на интернет пространството, най-близката до България клиника за лечение на този вид зависимост се намира в Черна гора, а най-старата – в Китай.

Криминалисти от РУ Берковица показаха на децата снимки от заловени наркотични вещества в Берковица и Монтана и ги запознаха с реално наложени присъди за престъпленията, свързани с производството, притежанието и разпространението на наркотични вещества.