На 17.03.2023 г. при специализирана полицейска операция са извършени претърсвания в жилищни помещения на частен дом в кв. „Хумата“ в гр. Лом, в питейно заведение и автомивка, собственост и обитавани от мъж и жена с криминални прояви, на 56 г. и 41 г. от гр. Лом.

При извършените процесуално-следствени действия в джоб на халат и на връхна дреха, намиращи се в две от стаите на дома им, са намерени и иззети 4 хартиени пакети, съдържащи 6,6 грама суха зелена листна маса, дала индикация на амфетамин - т.нар. "билка" или "чай за пушене"; черен полиетиленов чувал, съдържащ остатъци от ситно нарязан тютюн, кутия цигари "Карелия слимс" без български акцизен бандерол.

При последвалите претърсвания в три необитаеми постройки, съседни на имота в гр. Лом, ползвани от двама, са иззети още 6 черни полиетиленови чувала, съдържащи 48,4 кг ситно нарязан тютюн без заплатен акциз.

На мъжа и жената е наложено задържане до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая и документирането на престъпната дейност продължава РУ Лом.