Замисляли ли сте се какво послание носи думата "винтидж“? От френски буквално означава отлежало вино. Винтидж стилът е истинско вдъхновение за дизайнерите. И има защо. Също като виното някои стари мебели и материи стават все по-ценни, след като са отлежали през годините. Те запазват в същността си парченце история и духа на миналото. Навяват красиви спомени и носят жадуваната наслада. Романтиците и сантименталните хора често избират този стил, за да обзаведат дома си.

Както виждате и от този уникален интериор с винтидж акценти, идеите могат да бъдат много и разнообразни. Старата грубовата масичка в хола, лампионите с вкуса на миналото, любимата табла за сервиране на баба, кристалните стъклени полилеи и уникалния шкаф с прозорчета - всичко може да се реставрира и да допълни романтичната атмосфера в дома ви. Плетените ратанови столове, кафезът от птиците в детството, шивашкият метър и очилата на дядо - сантименталната стойност е водеща в обзавеждането. Старата шевна машина на баба допълва атмосферата на доброто старо време.

Собствениците Камелия Евгениева и нейният син Цветомир Цветков са си поставили една цел - меценатство за посветените на изкуството, но не само чрез финикийски знаци, а в по-ярки форми. Даване простор на изява за творците, шоу, концерт или спектакъл, да ги предизвикат сами да разкажат за себе си, да покажат изкуството си, да споделят вълненията си , копнежите със сродни души, да оживят една тераса в скучните вечери на малкия град.

Търсили дизайнер за интериора и намерили едно момиче, но всички малки детайли допълнили от себе си. Стар грамофон приканя гостите да се настроят на вълните на музика или да застанат на лунните пътеки на поезията. В голямо старинно огледало всеки може да види отражението си и да разбере дали е привлекателен, да започне деня с усмивка.

Тук са гостували Мартин Панталеев, Николай Урумов, Тенорът Георги Петров, Асен Блатечки. Необичайният автор, баща на три момчета, Стоян Николов-Торлака разчупил всички клишета, разказва на жаргон за торлаците и пиперливите псувни в кръчмата в родното си село Говежда. За младите градусът на настроението повдигнаха Nika I the Neighbours и Liza Nikol I DJ MrV. С мощния си саунд артистичната тераса огласиха и музикантите от духовата банда "Vivo Монтана" с диригент Пламен Крумов. Книгата си за рока представи и кмеметълът на Каварна Цонко Цонев.

"Приказно място за изкуство, споделяния, любов от пръв поглед, селфи и автографи с аромата на едно кафе и много въжделения, закачки и усмивки...“, наричат го тийнейджърите, които не спират да чатят с мобилните телефони и са се упътили да превземат студентските скамейки в престижни университети по цял свят. Оттук отнасят спомен и обещание да се върнат, просто за да послушат хип-хоп или рап на воля.

"Тези, които са избрали белия лист, палитрата, музиката, са особен вид работници на духа, търсещи пролука в този свиреп, динамичен и трескав за човешката душа свят. Може би, водени от алчност, страх, печалбарство, пронизвани от сигналите на модерното време, облъчени от новини за грабежи, убийства, катастрофи и гладуващи деца, осакатяваме себе си, превръщаме се в роботи и забравяме човешкото - радостта от изгрева, тъгата на залеза, болката по паднал лист... Дървото се познава по първия лист. Нужен ни е духовен оазис, място за отмора и култура, казва собственичката Камелия Евгениева.

"Какво ако спечелиш целия свят, а загубиш душата си?, пише в Библията. И какво ако не убиеш самотата и не поемеш глътка свежест от атмосферата на това заведение с уникален уют или не запомниш мъдрост, отронена от известен писател?

Заслужава си да се види.

Камелия Василева