Бъдещите кулинари съчетаха темата за водата като форма на живот с темата за ненасилието от Националната програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ - „Училище без агресия за сигурна училищна среда“.

Целта на изнесеното занимание бе да покажат чрез езика на изобразителното изкуство своето разбиране за доброто, за взаимното уважение и зачитане правата, достойнството и уникалността на всеки един човек.

Изборът на деня и мястото не бяха случайни. Именно в Световния ден на водата и там, в подножието на хълма с хилядолетна история, да потърсят и открият хармонията и реда в природата и времето, които са неизменни, въпреки човешката намеса.

Картините, нарисувани от „алековци”, запечатиха мигове от всемирната хармония на природата, която е най-важният пример за човешките взаимоотношения – без насилие и без агресия.

Така, чрез разнообразни срещи, тренинги и лаборатории, педагогическият екип на Професионалната гимназия се стреми да изгражда позитивна училищна среда, насочена към развитие както на познавателните компетентности на учениците, така и за развитие на техните социални и емоционални компетентности.