© Община Монтана

Той припомни историята на тази сфера в управлението от 2000-та година насам. "Тогава имаше само 2 социални услуги - социалният патронаж, който работеше с 50 на сто от капацитета си. Същото беше и в дома за възрастни хора в село Горна Вереница. Сега общината развива 21 социални услуги, които се ползват от 2000 потребители. Около 600 са хората, които работят в социалните комплекси, защитени и преходни жилища, центрове за временно настаняване и центрове от семеен тип, дневни домове за деца и младежи с увреждания, домашния социален патронаж, дома за възрастни хора, центъра за обществена подкрепа,кризисния център, звеното „Майка и бебе” и др."

„Избрахме не случайно Димитровден за откриването на сградата, защото в българската традиция на този ден са завършвани строените къщи през годината”, заяви директорът на Домашния социален патронаж Димитрина Колова.

Асистентската подкрепа е специализирана социална услуга, въведена през 2021 година. Тя включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и възрастни с трайни увреждания, с определена чужда помощ, както и на хора в нетрудоспособна възраст, които не могат да се обслужват сами. Това е третият вид услуга, предлагана от социалния патронаж, освен социалната трапезария и диетичния стол. Общо в тях работят общо 105 души, които и обслужват 1055 потребители.

Асистентите помагат в доставката на храна, хранителни продукти, продукти от първа необходимост,лекарства, плащане на битови сметки и заявяване и получаване на неотложни административни услуги, всичко със средства на потребителите

В Монтана „Асистентска грижа” са ангажирани 50 души. Те се грижат за 165 потребители.