Във връзка с настъпващите мразовити дни в сайта на Българския червен кръст са публикувани съвети и указания как да се справим със студа. За всички, които все пак са решили да използват автомобилите си, е необходимо да следят пътната обстановка, както и да карат бавно и внимателно, особено когато минават покрай дървета, сгради, електропроводи. Носете със себе си зареден мобилен телефон и проверете дали имате достатъчно гориво.

Облеклото е от изключително значение, затова облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си за всеки случай. Внимавайте за опасност от измръзване. В случай, че попаднете на изпаднал в беда човек, окажете първа помощ. Масажирайте леко измръзналите части на тялото и при необходимост транспортирайте пострадалите до болнично заведение. Осигурете си сухи дрехи, шапки и ръкавици.

При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега - такава почивка на снега крие опасност от "бялата смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.

Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и сигнализирайте на тел. 112, органите на КАТ, Пътните служби, екипите на Пожарна безопасност и защита на населението ("Гражданска защита").