Проектът е с продължителност две години, а темата е изключително злободневна за българското училище - привличане и задържане на учениците в образователната система. Домакин на чуждестранната делегация е Лесотехническа професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица. Гостите бяха официално посрещнати в Детски център "Камбанка' с изпълнение на Младежкия духов оркестър - Берковица с ръководител Иван Павлов. Mузикантите внесоха много настроение и колорит в залата. Те подариха две изпълнения на своята международна публика, която ги аплодира бурно.

Директорът на ЛПГ - Берковица Христина Христова приветства делегатите и изказа увереност, че подкрепата и взаимоотношенията помежду им ще продължат дълго след приключване на проекта. Община Берковица беше представена от заместник-кметът Радослав Найденов, който пожела на партньорите не само да постигнат заложените в проекта цели, но и да възпитат и образоват достойни граждани, тъй като днешните ученици са нашето бъдеще.

Програмата продължи с изпълненията на две гласовити берковски деца. Възпитаничките на Лариса Симова Божидара Сергеева и Нейджъл Рачкова изпълниха две прекрасни и затрогващи фолклорни песни, с които си спечелиха възхитата и аплодисментите на присъстващите. Танцов състав "Луди-млади“ от село Бързия поздрави чуждестранните гости с традиционни български танци.

В рамките на деня партньорите ще видят филм за България и нашето европредседателство, след което ще се запознаят с даденостите на берковския край. За целта е подготвена презентация за Община Берковица. След приключване на официалната част гостите ще се отправят към гимназията, където ще имат модул с бинарни уроци.

Лесотехническата професионална гимназия - Берковица ще е домакин по проекта до 24 април. Учителите и учениците ще обменят множество добри практики и иновации в образователния процес, ще опознават различните си култури, ще подобряват езиковите си и компютърни умения.