Официалното откриване на многобоя се състоя на 9 май 2018 год. в Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“ – село Бързия и бе уважено от редица високопоставени гости.

Самият многобой се проведе на 10 май, на територията на Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“ – с. Бързия. В състезанието участват 10 отбора – от Берковица, Банско, Велинград, Варна, Батак, Тетевен, Кърджали, Хасково, Чепеларе и Република Сърбия. Честта на Берковица и родната гимназия ще защитават Марк Димитров, Асен Петров, Габриела Георгиева и Кристиан Конов. Интересна подробност е, че Габриела Георгиева е единственият участник, представител на нежния пол, в цялото състезание.

Многобоят е разделен на 2 етапа. В първия етап участниците ще пробягат трасе в пресечена местност с дължина около 2 км, на което са разположени 4 пункта. На първия пункт състезателите стрелят с пневматична пушка. На втория – садят фиданка, на третия състезателите разпознават дървесни видове по семена, клонки, листа, дървесина, разпознават също следи и дири от дивеч. Четвъртият пункт е посветен на риболова.

Вторият етап е разделен на 2 дисциплини. Първата дисциплина включва подготовка на бензинов верижен моторен трион – разглобяване и сглобяване, както и комбинирано рязане на шайби. Във втората дисциплина състезателите ще мерят сили в повалянето на дърво, окастряне, разкрояване и кубиране.

Две са изпитните комисии, които ще класират отборите – по една за всеки от етапите. Централна комисия пък ще реши окончателното класиране.

Източник: berkovitsa.bg