Празникът започна с откриването на книжен базар с книгите на отличените автори, както и с изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Изложбата разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков.

Най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“ бе представен от Горан Атанасов. Той развълнува всички присъстващи, като представи накратко трите новели в него „Таралеж“ , „Страх“ и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника. Сборникът събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят. В него Радичков успява да побере всички герои, които населяват цялото му творчество и да обърне поглед към своето детство. Авторът за първи път задълбочено разказва тук за истинския случай, при който като дете онемява.

Националната литературна награда „Йордан Радичков“ ще се връчи от председателя на тазгодишното жури Георги Господинов. Тя се присъжда за най-добри сборници с разкази, появили се през последните две години. Лауреатът, освен парична премия, ще получи и отличителния знак на конкурса – бронзова статуетка, изработена безвъзмездно от скулптора Емил Попов, който претворява една от най-известните рисунки на Радичков от сборника „Хора и свраки“.