"В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, коментира Меджидиев. По данни на европейския център за профилактика и контрол на заболяванията до момента на България са доставени общо 14 449 390 дози ваксини. Срещу тези доставки нивото на ваксинация е много ниско, като страната ни е с 30,1% преминат първи курс на ваксинация при 73% средно за ЕС.

Меджидиев счита, че вече няма нужда от ваксините за COVID-19 - защото като цяло заболяването в България премина, а ваксините по мнение на много специалисти не покриват новите щамове. Меджидиев допълни, че България е получила подкрепа от Полша, Чехия и Литва по тази тема. Министърът е категоричен, че спестените пари могат да бъдат оползотворени по-ефективно.

Здравният министър е доволен от свършеното в ресор здравеопазване от служебния кабинет. "Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене", коментира Меджидиев.

Източник: actualno.com