Духовното просвещение на българския народа се превръща в разпалването на огъня на национално-освободителното движение по българските земи. Затова празникът е посветен и на делото на книжовниците, просветителите, и на борците за национално освобождение, и на всички тези, съхранявали и съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив и е посветен на делото на Свети Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

След установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква, поради зависимостта си от Константинополската патриаршия, не извършва поправка на църковния календар и продължава да извършва служението по Юлианския календар, според който денят 1 ноември по държавния календар съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар, който е Ден на Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Така през 1922 г. тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

От 1945 година празникът е забранен от комунистическата власт, но запазен в паметта на българския народ. След дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов, председател на сдружение "Мати Болгария".

Екипът на MediaNews честити празника на всички радетели и пазители на българския дух - съвременните будители, в това нелеко време на изпитания, сила и надежда!!