© Фейсбук

Познаването на езика и правилата в него е важно за всеки с буден дух - за да може в днешната динамична комуникация да общува пълноценно в различни сфери: професионална, обществена, административна, образователна. Това казва създателят на "Как се пише?" Павлина Върбанова, доктор по български език и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап.

В нейният сайт в помощ на всички са достъпни над 3300 публикации за българския правопис, пунктуация и граматика. Освен тях са изследвани различни езикови казуси - особени или спорни случаи, в които не може да се каже категорично кой вариант е правилен.

Има и нови категории в секцията "И още..." с полезни съвети за публичната реч - как да се изразяваме добре, когато общуваме официално, как да пишем служебни имейли. Разгледани са и често допускани грешки в медиите, както и някои нови тенденции в публичното говорене.

Сред съдържанието има и полезни списъци, в които може да се провери как се пишат имената на политическите партии, държавните институции, органи и структури, както и празниците. Улеснение са и включените указатели с често употребявани съкращения, дублети (например вземам и взимам) и пароними (като нотариален и натурален).

Източник: dnevnik.bg