7,5 милиона лева допълнително са отпуснати за култура заради коронавируса, информира министърът. Той подчерта въведената мярка за подпомагане на творци с доход до 1000 лева с така наречените "творчески стипендии". И концертните зали ще бъдат отворени скоро, поясни министърът по повод протеста на танцови групи в неделя.

"Аз съм щастлив от решението за намаление на ДДС за книгите", да се издават повече автори, каза Банов като поясни, че казва това в качеството на човек на културата. "Като човек, който има познание от икономика, освен по-малко приходи друго няма да се случи", коментира Банов.

Той информира, че университетът "Свети Климент Охридски" ще бъде глобен с 30 000 лева заради "дупченето" на сградата на учебното заведение.

"Относно Червената къща вариантът е да преминем през съдебни дела към откупуване на част, която е реституирана", каза министърът. "Аз съм с голямо уважение към Вежди Рашидов, защото на големите творци трябва да се прощава, коментира Банов относно споровете с Вежди Рашидов.

Източник: monitor.bg