© ПОФК "Ботев" (Враца)

На този ден на игрището край стария пазар на Враца група младежи учредяват спортен клуб, назовавайки го на името на революционера Христо Ботев. Учредители са Иван Абузов, Тодор Орозов, Христо Лиженски, Ангел Рачински, Нако Паунов, Никола Кунов и Герго Бойчев.

Две години по-късно към спортен клуб "Ботев” се присъединяват футболистите от наскоро забранения СК "Кръстю Раковски" и така новосъздаденият тим започва да развива приоритетно футбол. През август, същата година, отборът се преименува на "Врачански Ботев", но 4 месеца по-късно връща оригиналното си име.

Между 1928 г. и 1930 г. се нарича „Ботев-Орел 28“, но през 1930 г. отново си връща името „Ботев“. Просъществува до 1949 г., когато след промени в структурата на клубовете е разформирован, а в града са обособени няколко доброволни спортни организации (ДСО). Футболистите на разпадналия се клуб стават част от ДСО „Спартак”.

През 1957 г. „Ботев“ е възроден след обединението на три ДСО – „Спартак“, „Строител“ и „Червено знаме“. През сезон 1960/61 достига до полуфинал за Националната купа, където отпада от ЦДНА (София). Това е най-доброто постижение за клуба в турнира до този момент, което е повторено 14 години по-късно.

През сезон 1963/64 „Ботев“ се класира на 1-во място в Северната „Б“ група и печели правото да участва в „А“ група за първи път в своята история, като промоцията е осигурена кръг преди края на първенството. В състава на врачани по това време са Илия Драгомиров, Георги Каменов, Евлоги Йорданов, Николай Бакърджиев и Кирил Райков.

„Ботев” (Враца) има 26 сезона в „А” група и две десетилетия извън елита (1990 – 2011).

Ръководството на "Ботев" поздрави своите привърженици и всички, свързани с клуба, с емоционално послание в социалните мрежи:

„Пред клуба във времето са се появявали редица изпитания. И пак ще се появяват. Били сме на дъното, били сме и в Европа. Най-важното е, че в цяла България „Ботев” (Враца) е синоним на борба, смелост и мъжество. Един век гордо защитаваме името на нашия патрон Христо Ботев!

Никога не сме били най-богатите или силните на деня. Вероятно и никога няма да бъдем. Но клубната култура на „Ботев” (Враца) е максимално ясно описана в едно изречение - "С Ботевска воля, с Ботевски дух"!
Честит празник на всички момчета и момичета, които винаги намират време и желание да подкрепят „Ботев” (Враца) от трибуните! Очакваме с нетърпение да се завърнете, където ви е мястото.

Честит празник на всички футболисти и треньори, воювали за емблемата на града и клуба!

Честит празник на всички деца в школата и техните семейства, които мечтаят да станат част от историята на нашия клуб!

Ако можем да си пожелаем нещо на рождения ден, то няма да е собственик милиардер, титли или участие в европейските турнири. Единственото, за което мечтаем, е всички във Враца да подкрепяме само „Ботев” (Враца)! Стадионът да е пълен и да няма наши съграждани в сектора за гости, когато идват "грандовете".

Честит юбилей!”

Екипът на MediaNews поздравява всички привърженици, ръководители, футболисти и хора, свързани с „Ботев” по случай големия празник на клуба!