Проектът на ''Camerata Pontica" - Класика и фолклор'' ''Пътуване към дома - Вечери на българската музика'' ще бъде представен на 2 април от 18,30 часа в голямата зала на Младежкия дом. Той включва поредица концерти с българска камерна музика в съчетание с автентичен фолклор и лектория, изнесени в малки населени места в Северозападна България.

Инициативата обединява усилията на камерни изпълнители с дългогодишен опит и фолклорни музиканти, работещи в престижни музикални институции. Идеята е да поднесат на публиката забравени или рядко изпълнявани шедьоври на българската класическа музика от началото на ХХ век.

Изпълнението на народни песни a capella и в съпровод на гайда, е метафора на изворa на вдъхновението и стремежът на българските композитори към намиране на оригиналния национален стил на творците от това поколение. Свързвайки народната музика ( основен музикален жанр за местното население ) с класическата, се прави един своеобразен мост между националните ценности и Европейските културни постижения.

Подбран е разнообразен репертоар от Панчо Владигеров, Марин Големинов и Любомир Пипков. Това са композитори, учили в Западна Европа и завърнали се в България за да градят музикалната култура на Отечеството. Тази е и метафората в подзаглавието на проекта - ''Пътуване към дома'', т. е. връщане към корените на творческото вдъхновение.

Специален акцент в програмата е участието на младата цигуларка Слава Атанасова, студентка в Есен, Германия.