Училищният клуб "Приятели на природата" завърши работата си по проект "Мартенско дърво". Третокласниците нямаха търпение дръвчетата да си облекат зелени дрехи и да замирише на пролет. В деня на Баба Марта първото цъфнало дръвче грейна окичено с много мартеници, изработени от децата.

Проектът "Мартенско дърво" включва няколко дейности. Първо децата проучиха народните вярвания, представени в пословици и приказки, свързани с името на месец март. Така разбраха, че през целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици. След това си припомниха най-разпространената легенда, която разказва историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъба, пренесъл бяло-червен конец на Аспарух. Третокласниците проучиха различни начини за усукване на мартеници и се заеха с изработването им. С нетърпение излизаха всеки слънчев ден на двора, за да видят кое дръвче първо ще цъфне, за да го орисат със здраве и берекет.

Миналата година Клубът постави 15 къщички за птици в парка на училището и участва в кампания за засаждане на семена на дъб и ясен.