© кадри Нова тв

Оказало се, че новата му придобивка върви в комплект с малък квартал, застроен с ромски къщи. Хората в махалата са изрядни платци и живеят там от няколко поколения.

"Мирно и тихо си живеем тук. Грамотни сме. Фамилията е кротка, не краде, не е пиянска. Плащаме си ток и вода редовно. Българи сме все пак", обясняват хората от ромския квартал и допълват, че деца имат, снахи чакат, искат и внуци. Допълват, че децата от квартала ходят на училище, някои от тях са отличници.

От Община Криводол твърдят, че са пуснали за продажба имот с изрядни документи. В крайна сметка общината и Веселинов не успяха да се споразумеят той да си избере друг имот вместо този, върху който е изграден ромския квартал.

Дни преди Великден, земеделският производител прехвърлил правата за ползването му на шестима от живеещите върху него срещу символична сума. Изготвен е и нотариален акт.

"Те са горди собственици на имота. От имот 27 декара, аз съм им дарил 4 декара и 600 квадрата”, обяснява за "Нова" Мирослав Веселинов.

Земеделецът допълва: "Обещах да им продам имота на символични цени. Направихме го. Предстои узаконяване на къщите и мисля, че сме направили добро за тези хора".

"За първи път в историята ромско гето ще бъде в регулация. Самият собственик отстъпи земята. Това е невероятно, няма такива хора на земята!", обясняват ромите и уточняват - "Хората са добри към нас и ние сме добри към тях".

Ромите развяват българското знаме. "Ако става въпрос защо слагаме знамето - има много роми, участвали във войни. Те се биха за това знаме - българското. Може да сме цигани, но сме и българи. Тук сме родени и тук ще умрем!".


Източник: nova.bg