Във връзка с възстановяването на плановите ваксинации дългогодишният педиатър в Мездра д-р Лечева изрази мнение, че взетото решение за отваряне на Зелен коридор, е изключително важно и навременно, тъй като извънредното положение в страната е забавило някои срокове от имунизационния календар

Тя се грижи за 250 деца от 1 до 3 години и 60 до 1 година. Д-р Лечева подчерта, че имунизацията на децата е изключително важна, и трябва да се спазват сроковете за имунизация. „Имаме много добър имунизационен календар, което донякъде обяснява и сравнително ниския процент на заболели отCOVID 19 у нас, на фона на останалите страни“ – допълни педиатърът.

Едно от предимствата, които изтъкна в своята работа бе, че има два кабинета – за деца и за възрастните, което не само улеснява работата ѝ, но и създава по-голяма сигурност за пациентите. Тя заяви, че коронавирусът е послужил като „зелена лампичка“ за родителите, и самите те обръщат повече внимание и настояват за редовните ваксини на децата им.

Въпреки че извънредното положение е забавило с два месеца имунизациите на децата, при нея на ден минават по 10-12 деца. За да се спазват изискванията за безопасност е изготвен график за дните и часовете за имунизация. В кабинета се допуска само по едно дете с един или с двамата родители, задължително се използват предпазни средства. Д-р Лечева каза, че лично поддържа връзка с родителите на децата, а и те самите я търсят, за да им бъде опреден ден и час.

„Още със записването на детето при мен, аз вземам телефоните на родителите и периодично ги информирам за реда и срока за имунизация.“

На този етап най-важни са ваксините на децата до 1 година и от 1 до 3 години. За останалите възрасти - 4-5 - годишните и учениците, сроковете са до края на годината и при тях няма закъснение. Това обаче не означава, че ако се обади родител и доведе дете, няма да му бъде поставена съответната ваксина.

Останалите общопрактикуващи лекари също имат малки пациенти и спазват Зеления коридор и имунизацията на децата е приоритет.

Д-р Лечева сподели, че малко по-трудно се работи с малцинствените групи, но дългогодишната ѝ практика я е научила, че с тях трябва да се работи много внимателно, трябва да се обясни по човешки и достъпно на родителите не от какво ще бъдат предпазени, а какво би се случило, ако не се имунизират.

В заключение педиатърът допълни, че до края на месеца ще бъдат имунизирани всички деца, подлежащи на ваксина. Едва няколко деца могат да останат в графика на първите дни от другия месец.

В детския кабинет на д-р Лечева отвсякъде се усмихваха закачливи играчки, на бюрото се вижда дежурната кутия с бонбони и други лакомства, с които посреща малките си пациенти.