През юли Коловски взе участие във финалния кръг на 11-ото издание на международно математическо състезание, провело се в столицата на Южна Корея – Сеул, където завоюва бронзов медал в своята възрастова категория.

Няколко дни по-късно талантът взе участие в Азиатската международна математическа олимпиада, в която се съревноваваха ученици от 16 държави. В нея ученикът от Мездра спечели сребърен медал, както и златен медал в Откритите световни игри по математика, които включват логически задачи и пъзели Филомино, Хитори и Футошики.

За MediaNews Дани разказа, че е мотивиран за участие в състезанията от своята майка, която го записва и разкри какво харесва в математиката.

„В математиката ми харесват задачите, да ги решавам и да получавам верни отговори“, поясни Даниел.

В свободното си време Дани се занимава с различни дейности.

„Обичам да свиря на пиано, да играя футбол и да строя конструктори“, каза още ученикът.

Бъдещият петокласник подчерта, че съчетаването на всички занимания, хобита и училищните ангажименти е трудно, но той се справя и те му доставят удоволствие и разкри, че мечтае да стане мостов инженер.

При посещението си в Сеул Даниел е придружаван от своя баща - капитан далечно плаване Владимир Коловски, а в Куала Лумпур - от своята майка Василка Коловска, която е учител по английски език в СУ „Иван Вазов“ – Мездра.

„Може би в началото, още в първи клас, започна да проявява интерес към математиката. За талант беше много рано, но при него се появи страст да решава задачи и много силна упоритост. Той не спираше да решава, докато не ги реши“, разказа бащата на Даниел.

Гордият татко определи постиженията на своя син като отговор на положения труд и гордост за цялото семейство.

Щастливата и развълнувана майка – Василка Коловска, сподели, че по време на дистанционното обучение са се появили много възможности за състезания онлайн, които в последствие се провеждали присъствено и това е била една възможност.

„Има много състезания, но трябва доста труд, за да има отлични резултати. Пожелавам му да продължава да бъде така уверен и целеустремен“.

Негов верен партньор в подготовката, по пътя към успеха, е учителят по математика -Красимира Каменова, с която заниманията продължават повече от две години. Тя подчерта, че Дани обича да работи в конкурентна среда и да бъде първи.

„Това е едно даровито дете, с което всеки би изпитал удоволствие да работи. Стъпките, по които върви, носят израстване и показват, че резултатите са плод на упоритост и постоянство“, каза Красимира Каменова.

Своята гордост от постигнатите резултати на бъдещия петокласник изказа класният му ръководител от 1 до 4 клас – Гинка Кръстева, която заяви, че той е страхотно дете и е гордост не само за училището, а и за целия град.

„Мездра е малка, но благодарение на Дани, хората в Азия разбраха, че съществува такъв град“, каза още Кръстева.

Директорът на учебното заведение – Иван Иванчев, подчерта, че заслугите за успехите на учениците са на семейството и учителите. Защото всичко произхожда от семейството, а училището подпомага и доразвива.