Сумата ще се изплаща за компенсиране на разходи за консумативи при обучение от разстояние в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, въведено извънредно положение или други случаи на преустановен присъствен образователен процес. В 37-те лв. са включени и дължимите осигуровки.

Средствата ще се предоставят на като допълнително месечно трудово възнаграждение на педагогическите специалисти за реално отработени дни за провеждане на обучение от разстояние в електронна среда от вкъщи от педагогическите специалисти, а за директорите на училища, ЦСОП и детски градини

По програмата за един астрономически час на училището, ЦСОП или на детската градина се възстановяват до 10.50 лв., което включва и дължими осигуровки за учител, когато замества в училище и детска градина в населеното място, в което е регистриран по настоящ адрес. Когато учител замества в друго населено място, пък ще взема по 12.50 лв. на час. В проекта е заложено общо 200 000 учебни часове да бъдат проведени от заместващите учители в училищата и ЦСОП.