Много или малко са 60 години заедно? Младоликата баба Лида, както я наричат всички, със закачлива усмивка каза, че са и много, защото много трудности са преодолявали заедно, но и малко, защото щастливите моменти никога на никого не стигат. А те са имали доста – раждането на синовете, сватбите и снахите, раждането на внуците, и неописуемата радост от идването и на правнуците. Какво по-хубаво от това да видиш как поколенията след теб се увеличават, а ти си благословен да им се радваш.

Дядо Кузман пък с усмивка под мустак разказа как си е избрал невестата преди цели 60 години. Хубава била, най-хубавата от момите. Харесал я, когато работел близо до тяхната къща, и все си намирал работа около тях. А и тя се загледала тогава по него. Приличал бил на артист с тънките мустачки. И така - харесали се, разбрали се и се взели.

Не бяха забравили и първата целувка и …на сватба като на сватба ! Гостите не пропуснаха да скандират "Горчиво!”, за да се уверят, че 60 години не могат да заличат спомена от първата целувка.

Синовете и снахите пожелаха здраве и дълголетие на диамантената двойка и благодариха за добротата, човечността, честността, отговорността и достойнството, на които са ги научили, а те сега предават на своите деца и внуци.

Първородният правнук каза, че е щастлив, че има най-добрите прабаба и прадядо, и че иска да бъде като тях и винаги ще ги обича.

А че в този род царят разбирателството и обичта, потвърдиха думите на етървата на баба Лида, баба Гена.

"Чувствам кака Лида като сестра, а не като етърва. И тя, и батко са били винаги до мен и в добро, и в лошо. Те са ми най-близките хора. А батко е нашата опора.”

Тези думи, извиращи от душата, показаха един друг семеен модел, различен от този на Елин-Пелиновите "Гераци" - род, в който има любов, уважение, сговор и взаимопомощ.

За такива истински човешки отношения 60 години никога не са много! Да са живи, здрави и благословени Лидия и Кузман Ватови.