Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи предизвикателствата пред жените в политиката и политиката като предизвикателство пред жените. ”Жените в България, особено ние от ГЕРБ, сме извоювали мястото си и постигаме баланса да бъдем чути, да бъдем уважавани, нашето мнение и гласът ни да имат значение в стремежа да постигаме повече. За една жена в политиката, за да се докаже, трябват двойно повече усилия, заяви Павлова. Изключително гордо и уверено участвам в международни форуми и конференции, особено когато представяме България като добър пример за мястото на жената в бизнеса, в политиката, в които имаме силно участие, повече отколкото имат жените в развитите държави от Европа. С това трябва да се гордеем, защото в тази посока България е давана за пример.

Точно 50% от министрите са дами, 22 кметове на общини, 500 жени общински съветници, 150 кметове на кметства и 30 дами народни представители, което е достойно за уважение. Жените в България не просто заемат висши постове и позиции, заради Европейските директиви, а заради личностните и професионалните качества, които имаме", добави регионалният министър.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подчерта активното участие и ролята на жените в управлението като гарант за успешни политики. Тя допълни, че Северозападна България е грижа и приоритет на правителството и припомни, че само по Оперативна програма "Околна среда” са инвестирани 617 млн. лева, изградени са 11 пречиствателни станции и 4 регионални системи за управление на отпадъците. "Това носи удовлетворение във всеки един човек, във всяка една жена, защото това е инвестиция в здравето”, каза в заключение Ивелина Василева.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обобщи ролята на жените в управлението и отговорностите, проблемите и предизвикателствата по пътя към правилните решения. Тя заяви, че правителството прави всичко необходимо за осигуряване на енергийната стабилност на страната. "Срокът за експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се удължава, имаме всички необходими документи и те показват, че енергоблокът може да работи още 35 години.

На път сме да приключим и темата с АЕЦ - Белене. Има решение на международния арбитраж и ние ще го изпълним. Постигнахме споразумение, което защитава в максимална степен интересите на страната. Договорихме се с "Атомстрой експорт”, че ще опростят лихвата, която се дължи от дата на излизане на решението - 167 000 евро на ден. Предстои и още една много важна стъпка - пълното либерализиране на пазара на електрическа енергия, което ще даде възможност да се постигнат конкурентни цени и те да не се определят от регулатора, а от търсенето на пазара”, каза енергийният министър.

В дискусионния форум "100 жени в управлението” взеха участие общинският ръководител на ГЕРБ - Враца Малина Николова. Хилда Савчева, производствен директор на "Капаска Груп“ и проф. д-р Соня Карабельова, заместник-декан на Философски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.