Участие във форума взеха също кметът на Враца Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР, старши инспектор Янко Харлампиев - началник Сектор "Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР, общински съветници, кметове на населени места и членове на общинското ръководство на ПП ГЕРБ.

Събитието се проведе с подкрепата на евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, който сподели с участниците политиките по пътна безопасност на европейско ниво.

"Неслучайно това десетилетие бе обявено за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата, подчерта Уручев. В момента действат около 15 регламента, определящи правилата за страните членки по пътна безопасност. Във Франция е въведена практика с употребата на технически устройства, които не позволяват на шофьорите да потеглят след положителна алкохолна проба. С такива устройства трябва да се оборудват всички превозни средства в Европейския съюз. Трябва да се изгради нова пътна култура и днес с удовлетворение може да кажем, че пълната зала е доказателство за важността на темата, която обсъждаме и която трябва да се превърне в най-важния обществен дебат в Европа", каза в заключение евродепутатът.

С интересна презентация новите национални политики по пътна безопасност представи Алекси Кесяков. Той акцентира върху основните характеристики на пътната безопасност и даде насоки за съществуващите и новите политики за намаляването на броя на жертвите по пътищата.

"Безопасността на движението е споделена отговорност - между участниците в движението, законодателната власт, проектиращите и изграждащите пътната инфраструктура, автомобилостроенето, спешната помощ и контролните органи. Всичко това гарантира безопасното движение", заяви Кесяков.

Създаването на Държавна агенция за пътна безопасност представи Малина Крумова. "Безопасността по пътищата зависи от различни фактори и всички те изискват комплексен подход и системно интегрирани решения, за да може да се гарантира намаляването на броя на пътнотранспортните инциденти и най-вече броя на убитите и ранените. Осъзнавайки тази необходимост се създава Държавна агенция, за да се гарантира контрол върху функциите и мерките на всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема. Това обаче не отнема отговорността на участниците в движението по пътищата“, категорична бе Крумова.

Старши инспектор Янко Харалампиев, заедно с ученици от ПТГ "Никола Вапцаров", представи Анализ на пътнотранспортните произшествия през 2018 г. в област Враца. Парамедици от Центъра за спешна медицинска помощ включиха участниците в поредица от ситуативни и симулационни игри за долекарска помощ на пострадали при ПТП.

В рамките на форума инструктори от Академия за безопасно шофиране на осемкратния рали шампион на България доц. Димитър Илиев дадоха възможност на участниците във форума да изпитат усещанията при преобръщане на автомобил, удари при определена скорост и въздействието при шофиране след употребата на алкохол и наркотици чрез тренировки със специални симулатори и алкоочила.