Еврейската нова година се чества на новолунието на есенния месец Тишири. През следващите два дни всички изповядващи юдаизма отиват в синагогата, за да се молят за себе си, за семействата и близките си. Следва цикъл от 10 специални дни, наречени Дните на покаяние, които завършват с най-големия еврейски празник Йом Кипур (денят на опрощаване на греховете).

Един от традиционните ритуали е церемониалното изхвърляне на греховете в реката. Това е времето, когато евреите се подготвят пречистени за новата година.

Началото на еврейската нова година по традиция се оповестява от шофар (свещен рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). Както и на други еврейски празници, хората от общността се въздържат от работа, употребата на електрически уреди, шофиране и др. Има предание, че в дните на Рош Ашана, Бог отбелязва в Книгата на живота каква съдба очаква през идващата година всеки човек. Новогодишният празник е време за анализ и равносметка.

Еврейската общност в Пловдив ще посрещне новата 5782 година от 18:00 часа в Синагога “Цион". Както винаги на този празник на трапезата ще има ябълки с мед, за да бъде сладка и здрава годината.