Денят на детето е един от най-старите международни празници, като се чества от близо век. Води началото си от световна конференция, проведена в Женева през 1925 г., посветена на благосъстоянието на децата по света. На нея е приета декларация за правата на децата, според която възрастните трябва да им предоставят всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 г. С него той наредил Денят на детето да се отбелязва на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-и май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

През 1949 г. Москва обявява 1 юни за Международен ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света, повечето част от бившия Социалистически блок. След промяната на политическата система в тези страни /1989г./ празникът е съхранен, включително и в България.

Днес официален празник имат децата в Ангола, Албания, Босна и Херцеговина, Виетнам, Естония, Азербайджан, Русия, Словакия, Сърбия, Румъния, Португалия, Мозамбик, Монголия, Черна гора, Узбекистан, Танзания, Чехия, Уругвай и Северна Корея. Любопитен факт е, че ислямските държави празнуват Деня на детето на 4 юли, а държавите в Централна Африка – на 25 декември.