Празникът на Преполовението е създаден не по-късно от V век. и се разпространява както на Изток, така и на Запад от християнския свят. Между Великден и Възнесение са Томина неделя, неделя на Жените-мироносици, на Разслабления, на Самарянката, на Слепия. Друг важен празник, на който обаче малко се обръща внимание, се празнува в срядата на четвъртата седмица след Великден и се казва Преполовение.

Православната църква е установила в този ден традицията на шествието до водоизточниците за малко освещение малък водосвет. В по – стари времена, селяните отивали на полетата, засадени с жито, свещеникът поръсвал и царевични полета с осветена вода, а селяните се молели за щедра реколта. У нас в България има поверие, че в сряда на Преполовиние (25-ти ден след Великден), известен като „русалска сряда“, русалките" се приготвят за пътуването", така че жените не предат не тъкат, не шият и подобни трудови занимания не се правят за да има здраве. Според вярата, русалките идват в „Спасовден” (Възнесение).

В българския народен календар са познати следните среди:

– Луда сряда – срядата от Тодоровата неделя, схващана като особено опасен ден. Още: – Разполовената сряда, Преговялата сряда.

– Светла сряда (Празна сряда) – срядата след Великден. На този ден сред рупците в Странджа се изпълнява обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко – обичаят Ладино хоро.

– Русалска сряда – срядата от Русалската неделя, също смятана като тежък ден.

Народното предание казва, че след След Свети Дух (50-я ден след Великден) започва Русалската неделя. Това е седмица, по време на която се вярвало, че отвъд Дунава долитат русалийки (русалки, русалии), във формата на жълти и бели пеперуди. Това са опасни и страшни същества и души от отвъдния свят, от Отвъдното, те са красиви и зли, също като самодивите. Но по време на Русалската седмица тези зли същности могат да правят много добрини на хората, най-често се вярва, че лекуват от страшни и нелечими болести. Затова и цялата народна обредност и ритуалност по време на Свети Дух и следващата го Русалска Неделя е свързана с русалките, с лечението на различни болести, с плодородието, с растенията и в частност – с лековитите билки.