Директорът на Националната картова и платежна схема Стоилка Арсова съобщи, че все повече търговци се включват в инициативата за електронните ваучери, като потенциално се очаква техният брой да достигне между 13 000 - 15 000 в сектор "Храна".

Очаква се присъединяването и на ресторантите към електронната ваучерна схема, но към момента проблем при тях е отделянето на разходите за алкохол, които заедно с цигарите са изключени от покупките с ваучери.

Според Стоилка Арсова, за търговците е предизвикателство по отношение на пренастройването на касовите системи, като това по-лесно ще се случи при по-големите обекти.

Проектът за преводи по мобилен номер, който е базиран на системата за незабавни плащания, вече е достъпен за над 70% от клиентите на банките, които при желание могат да правят преводи директно по мобилните си телефони. Тази услуга е достъпна през 7 банки и при нея преводи до 100 лева не се облагат с такси. В специалния регистър за този тип мобилни плащания вече са се вписали над половин милион клиенти, а само за една седмица към системата е имало 60 млн. заявки от хората в контактните списъци в телефоните, каза Арсова.

По отношение на процеса на въвеждането на еврото в България Арсова обясни, че се работи по това националните транзакции да преминават през националната инфраструктура, която директно ще се интегрира към европейските платежни системи, предава БТА. Очаква се след средата на годината през нашата платежна система да достигаме до всички евроконтрагенти, а през есента ще може да се въведе и незабавното разплащане с всички страни от ЕС, посочи Стоилка Арсова.


Източник: focus-news.net