Главен инициатор и организатор на родовата среща бе неговият племенник Тихомир Благоев, собственик на хотелски комплекс. На поканата се отзоваха близки и роднини на Миро Гергов от цяла България - от родното му село Добролево, Мездра, Враца, София, Пловдив и др. Някои от тях се виждаха за пръв път от доста време насам, а други, от по-младите, се запознаха едва сега.

Началото на празника даде отец Георги Няголов, който отслужи водосвет за здраве и душевно спасение на потомците на фамилията Кривошийски. Специален поздрав към най-възрастния представител на рода отправиха танцьорите от Ансамбъл "Мездра", които изненадаха приятно Бай Миро с подбрани композиции от различни фолклорни области на страната, а накрая го премениха в народна носия и го поканиха да се хване на хорото.

За незабравимото тържество на българщината допринесоха също изпълненията на стария национален химн "Шуми Марица” и на незабравими патриотични песни като "Я кажи ми, облаче ле бяло”, "Нашата мила, родна страна” и "Каде и да одиш”. Както подобава, вечерта на съхранената родова памет завърши с пищна заря, която озари небето над Мездра.

"Много ми е мило това тържество, сподели видимо развълнуван пред събралото се множество Миро Гергов. Няма да го забравя никога. Винаги ще го помня и ще разказвам за него и на оня свят. Българин съм се родил и българин ще си остана докрай, където и да съм по света.

От все сърце Ви пожелавам здраве, благоденствие и... по-малко политика да правите. Това е по-хубаво и по-добро за Родината. Тогава България ще възкръсне и отново ще бъде, както си я спомням като малък през 1941 г. - от Бяло море до Дунава и от Черно море до Охрид. Да живее България! Вечна слава на героите мъченици за нейната Свобода! Няма да се предаваме! Борбата продължава!”

А за живота и делото на Бай Миро могат да се напишат трактати. Закърмен с идеите на Българските национални легиони, с издадени две смъртни присъди, емигрант от близо седем десетилетия, върл антикомунист, подпредседател на най-голямата емигрантска организация в Щатите - Българския национален фронт, но преди всичко голям патриот и родолюбец.

Срещал се е лично с редица американски президенти, между които Дуайт Айзенхауер, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Доналд Тръмп, както и с множество видни български революционери като Ванче Михайлов. Дългогодишно приятелство го свързва с д-р Иван Дочев и с Негово Величество Цар Симеон II, с когото при сегашната си визита у нас се среща в Двореца Врана. Един изключителен човек с бодър дух, несломима воля и България в сърцето си.

"Родих се оптимист и такъв ще бъда през целия си живот, споделя Миро Гергов. Този оптимизъм ме предпазваше от смъртта, с която съм се срещал десетки пъти. Въпреки моята преклонна възраст, аз се чувствам бодър и готов за борба, в името на свободата и благоденствието на моя велик народ. Вярвам, че скоро той ще тръгне по пътя на благоденствието и ще заеме своето достойно място всред другите народи. България е била и ще пребъде!”