„С помощта на кметовете и кметските наместници в селата се опитахме да установим дали има хора, които са самотни, нямат подкрепа от близки роднини и по някаква причина са изпаднали в затруднение в зимната обстановка през последните дни, когато в много населени места нямаше електрозахранване, беше трудно и придвижването“, посочи Цанкова.

Служителите на ЦОП са посетили няколко адреса на място в Радювене и Лисец, а днес предстои да бъдат в село Смочан. „Не са установени много семейства със сериозни проблеми, но тези, които посетихме, наистина имаха затруднения и трябваше да се реагира на момента“, добави Цанкова.

Семейство с малко дете са имали нужда от лекарства и храна за него. Осигурено им е всичко необходимо. Направена е оценка за рисковете в това семейство, за да не са допускат такива.

Подпомогна е и самотна жена, както и възрастно семейство, което се грижи за роднина с увреждане. „Установихме, че имат проблем с отоплението на къщата. Предоставихме завивки дрехи, храна и ще продължим контактите с тях в бъдеще. Поехме ангажимент периодично да ги посещаваме“, каза още Весела Цанкова.

По думите ѝ основният проблем в малките населени места е достъпът до аптека. „Възрастни и трудноподвижни хора обикновено търсят помощ от някой близък роднина или съсед. Много често също се обръщат към кметовете на селата. Това е трудоемка дейност, която изисква обикаляне по аптеки, спазване на съответните дати, за да се купят лекарствата, така че нашите социални работници полагат усилия в тази посока“, заяви Цанкова.

Тя добави, че подкрепата по домовете не е инцидентна дейност на Центъра за обществена подкрепа, а целогодишна.