По същото време в Етнографско-възрожденския комплекс майсторката-ръкоделка Емилия Пашкулева, показа на посетителите как бабите ни са майсторили гайтани и шевици. Ценителите на изобразителното изкуство разгледаха в художествената галерия на музея гостуваща изложба от град Плевен „Златните страници на българската илюстрация – Бешков и учениците му“.В пространството пред сградата на музея беше подреден щанд и имаше демонстрации „Старинно фото Врачовски“.

Танцьори впечатлиха публиката с модерните ритми на съвременния танц. Рок-група опъна жица в голямата зала на музея. Всеки желаещ успя да опита от лютиката по стара рецепта на колоритният Дедо Скръц- Цветан Дочев. Театрална група ТЕМП към Младежкия дом, завладя публиката с артистичната възстановка „Хляб от Бога”, след което показа как някога жените къщовници са месили хляб с лимец.

Голямата атракция на събитието бе пристигането пред музея на файтона / реплика / на майстор Мито Орозов теглен от великолепен расов кон и предвождан от красиви мажоретки под звуците на градския духов оркестър. За разходка с файтона по пешеходната зона на града се наредиха на опашка десетки желаещи да се докоснат до усещането за комфорт на врачани от преди столетие.

Стародавните и модерните съвременни традиции по невероятен начин се сляха в любопитна симбиоза, създаваща настроение, забавление, а заедно с това и познание за историята и тълкуване на нейните послания. Стотици врачани, от възрастни хора с бастуни, до майки с бебета в колички посетиха културната институция и разгледаха ценните експонати в експозициите..

Служителите на музея удовлетворени заключиха вратите на своя храм часове след полунощ, за да разказват отново на следващият ден приказката за историята на Враца от Средновековието да съвремието.