Петчасовият лудешки маратон на надсвирването събра хиляди с магията на бързите ритми, обезоръжаващата и най-големия скептик атмосфера и денонощното веселие. На площада се извиха кръшни хора. Ако някой попита какъв е Балканският характер, кое е нещото в него, което е единствено по рода си, грабващо, непреходно и често чудновато по очарователен начин за чужденците?

Отговорът е само един: БАЛКАНСКАТА ЛУДОСТ и способността винаги и навсякъде да се забавляваме!, казаха ликуващите.

Изневерявайки на руските романси и операта на берковска сцена извиси глас и Руслан Мъйнов, който бе и водещ на събитието.

Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието по един атрактивен начин ще представи многогодишните традиции на този край в областта на духовите оркестри и ще спомогне за развитие образа на общината като дестинация за културен туризъм. Идеята за организирането на БДМ-Фест е на кмета на общината инж. Милчо Доцов, който твърдо е решен да го превърне в традиция за града.

И тъй като българите са весел народ – всички в Берковица се веселиха по „балкански“ – с много музика и скара.

И накрая ще завършим с думите на нашия ненадминат класик на българската литература Йордан Радичков от сборника му с разкази „Свирепо настроение“: „Духова музика има, откакто свет светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една държава, то и духовата музика тогава може да се закрие.“