Казвам се Радост и съм автор на Споменик-заветник.

Какво е СПОМЕНИК-ЗАВЕТНИК?

Това са 5 тетрадки с 5 ръчно направени плика за снимки и спомени. Тези пет тетрадки заедно с едно родословно дърво в размер 33х33 см са поставени в гравирана дървена кутия. Това не са празни тетрадки! Всички те имат думи за подсказване и място за попълване. Тъй да се каже, половината работа е свършена. За вас остава да намерите точните думи за паметта си. Онази важната... Живата! Тази, която носи в себе си смеха и сълзите, болката и радостта, цвета на мислите ни.

КАК се роди идеята на СПОМЕНИК-ЗАВЕТНИК и си стъпи на пътя?

Преди време дъщеря ми ме попита как са се запознали баба й и дядо й. И каква била майката на баба й. Замислих се, а в главата ми нахлуха безброй въпроси, които си искаха отговорите. За едни стари случки, за това как се е стигнало до това ДА МЕ ИМА, за баба, за дядо, за миризмите, за тайните, за това как пораснах, за това как и до днес си мечтая да летя в космоса и искам дъщеря ми да разбере... КОЯ СЪМ!

Изведнъж проумях, че ме има заради тези преди мен. Че имам нрава, на някой от тях, усмивката на друг, очите на трети, силата на четвърти... Звъннах на майка ми и се търколи една история... Така се роди идеята на СПОМЕНИК-ЗАВЕТНИК. Не беше лесно. Питах се важни ли са му на българина памет, кръв и корен... или е забравил? Кои са правилните въпроси? Има ли въпроси, които не бива да бъдат зададени?

Какво съдържа Споменикът и как са подредени героите на нашата история?

1.Тетрадка „АЗ“ е за мен самият. Участници тук сме аз, братята и сестрите ми, техните деца (моите племенници).

2. Тетрадка „МАЙКА и ТАТКО“. В нея участници: моите родители, техните братя и сестри, моите братовчеди. Тук се разказват истории за обич и вяра, за радост и тъга
и тяхното заедно, за да ме има.

3 и 4. Това да две тетрадки „БАБА и ДЯДО“ - едната по майчина, другата по бащина линия.

БАБА, ДЯДО и техните родители /ПРАбаба и ПРАдядо/ ЗА МЪДРОСТТА и СЪВЕТИТЕ, за топлината и УХАНИЕТО НА ВКУСНО…

И, ако още са тук, непременно да ги потърся и да ги питам за... ВСИЧКО!

5. Последната пета тетрадка е за ДЕЦАТА МИ.

За това на какво ме научиха те и какъв родител бях.

Това е СПОМЕНИК-ЗАВЕТНИК, такъв какъвто успях да го направя за моята дъщеря. Тръгнах по следата, за да оставя следа. И ще направя така, че детето ми да помни що е Корен и да разкаже на децата си! Уверявам ви, не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род! Намерете я! Приключението си струва.

Повече информация може да откриете на официалната Фейсбук страница:facebook.com/pg/spomenikzavetnik.bg