© mfa.bg

Захариева отправи призива си по време на редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Колеги, трябва да се водим от три принципа - единство, солидарност и координация. Не може граждани на нашите държави, които искат да се завърнат при семействата си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза. Освен за тях, трябва да бъдат осигурени коридори и за бързо преминаване на товарите, особено когато става дума за хранителни стоки, лекарства и медицински изделия“, заяви Захариева.

Българският първи дипломат призова още делегациите на Европейския съюз по света да се включат активно в координацията по прибирането на европейските туристи, особено в държавите, където има малко дипломатически мисии на европейски държави. По данни на върховния представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави, се нуждаят от съдействие да се завърнат.

Захариева изтъкна още нуждата да се окаже подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса. Тя засегна и въпроса с необходимостта от координирано противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини, свързани с разпространението на коронавируса.

Министрите обсъдиха редица аспекти на кризата с пандемията от COVID-19, сред които съвместни действия за преодоляване на недостига на медицинско оборудване и екипировка, включително чрез осигуряване на доставки от трети страни.