Елен Колева (в средата)
Елен Колева (в средата)

"Балетът е едно интелектуално, но и много трудно изкуство. Събрало в себе си толкова нежност, красота, грация, изящество и само с голяма любов, безкрайна упоритост и постоянство може да се достигне до съвършенство.
Танцът е магия, в която като се потопиш, попадаш в свят изпъстрен с различни емоции, много красота и любов и всичко извън тази магия, сякаш изчезва. Винаги търся музика, която да докосва душата, тя трябва да се усеща със сърцето,да минава през вените ти и тогава танцът е въздействащ и достига до душата на зрителя.

За мен танцът е призвание и мисия. Вече 33 години професионално се занимавам с него и с годините усещам, че любовта ми към това изкуство става все по-голяма, независимо от трудностите с които се сблъсквам в ежедневието.

Иска ми се, да предам тази любов и на децата, да усетят магията, да изпитат всички тези емоции. И когато ми се обадят бивши мои ученици и споделят, че си спомнят с много приятни чувства и им липсва времето, когато са танцували, разбирам, че съм успяла. Малцина са тези, които избират професионално да се занимават с танцово изкуство, но любовта към него остава у всички “, споделя майката на звездата.

Ина и Елен Колеви
Ина и Елен Колеви

Самата Елен започнала да прави първите стъпки още 5-годишна. Дебютирала като малко момиченце, мечтаещо да танцува, в спектакъла "Приказен сън“. Танцува заедно с майка си - Ина Колева. После обявила, че иска да стане актриса като баща си, но никога не забравя за танците. Едно от най-впечатляващите и изпълнения е танца на огнената испанка в спектакъла "Истина ли е или не...".

А 15-годишна получава и първата голяма награда за най-добро артистично изпълнение на фламенго на Международния балетен фестивал "С любов за танца" в Пловдив. Елен признава, че мамината школовка сега много й помага при превъплъщението в различни роли на сцената и на екрана.

След завършване на школата, малко от тях стават професионалисти, но наградата е любовта към изкуството. Мануела, Вероника, Цветалина, Андреа са в разлчини краища на света, но продължават да се занимават с танци. А Александър Бойчев, който избира денталната медицина за своя професия, не престава да танцува и да се развива професионално и на сцената на народната опера, казва Ина Колева. Тя подхожда с внимание и трепет към всяко дете, въвежда го с тихи и грациозни стъпки в необятния свят на балета.


Ина Колева с възпитаници
Ина Колева с възпитаници

Началото на Танцова школа “Финес” е поставено през 1995 г., първоначално като танцова формация, а от декември 2009 г. се обособява като самостоятелна танцова школа. От създаването си и до момента ръководител, преподавател и хореограф е Ина Колева. В школата се обучават деца на възраст от 4 до 18 години. Изучават се класически балет, характерни и модерни танци, джаз балет, суинг и др.

Школата е лауреат на български и международни фестивали: Международен фестивал „С любов за танца“ - Пловдив, Международен фестивал „Лачени обувки“ - Берковица, Международен фестивал „Слънце, младост, красота“ - Слънчев бряг, участие в международни фолклорни фестивали в Сърбия, Чехия, Полша, Унгария, Черна гора.

Школата е с богат репертоар. Освен с класически балет, който е в основата на обучението, възпитаниците на школата овладяват и изпълняват богата гама от танци на народите от Русия, Унгария, Испания, Гърция, Индия, Латинска Америка, Египет и др.