При един от случаите на 26 август 2023 г. е спрян товарен автомобил, излизащ от страната през ГКПП Ферибот Оряхово. Водачът – български гражданин, превозвал групажна стока от България за Западна Европа. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират превозното средство за проверка, която се извършва в халето на Митническо бюро Видин. След пролъчване на камиона с рентгенова апаратура и последвалия физически контрол митническите инспектори насочват вниманието си към кашони без надписи, където вместо описаната в документите стока – четири палета с козметика от България за Полша, са открити 5346 парфюма и тоалетни води с лога на известни търговски марки.

При друга проверка в района на Дунав мост – Русе са задържани 4324 текстилни изделия със словни и фигуративни изображения на известни марки. Артикулите са установени на 25.08.2023 г. при щателна митническа проверка на товарен автомобил, превозващ стока – текстилни изделия и платове от Турция през България за Западна Европа. Митнически инспектори от ТД Митница Русе откриват между декларирната стока 1620 мъжки боксерки, 1584 чорапи, 970 спортни долнища, както и 150 спортни раници, носещи обозначения на известни марки.

Във връзка с разпоредбите на Регламент (ЕС) 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета стоките са задържани. Работата по случаите продължава с уведомяване на притежателите на търговските марки.