За фирмите със спад на приходите от 30 на сто държавата ще поема 50 процента от заплатите и осигуровките, а останалата половина ще е за сметка на работодателите. Фирмите ще доказват приходите си спрямо същия месец на 2019 година. Очаква се новият дизайн на мярката да се обсъжда във вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда да бъде гласуван на заседание на правителството.

В четвъртък президентът на КНСБ Пламен Димитро обяви, че мярката 60 на 40, макар и в модифициран вариант, ще продължи. "Ще остане в този вид със завишен праг за туризма, ресторантьорите, пътнически и градски транспорт", обясни Димитров, като уточни, че става въпрос за най-засегнатите сектори от пандемията.

Той информира, че прагът вместо 20% намаление на продажбите спрямо съответния период на 2019 г., ще бъде 40%, но това няма да попречи подкрепата за бизнеса да бъде в пълен обем. За всички останали мярката ще бъде 50/50, а прагът ще стане от 20% на 30% спад на приходите.

Междувременно в индустрията се наблюдава възстановяване на промишленото производство, но в същото време продължава кризата в туризма и свързаните в него дейности, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той е категоричен, че подкрепата за секторите трябва да продължи.

Служебният икономически министър Кирил Петков бизнесите да не пострадат от новите мерки.

,,Когато бизнесите са отворени, трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, освен ако не си в някаква нишова ситуация. Но като цяло не е хубаво да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени митът, че държавата дава. Не, държавата първо взима – НАП, "Митници"... това са пари от бизнеса, които са качени на ниво държава и после се разпределят по различните пера. Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя'', обясни той и уточни, че мярката 60/40 е била запазена, макар и в лимитиран вариант, за да има "глътка живот за малките бизнеси", заяви Петков в интервю преди седмица.

Източник: banker.bg