Радио „Свободна Европа“ ще предоставя репортажи и анализи в мултимедийна форма на български и румънски език и ще сътрудничи с местните медии, за да разшири съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват неверни (фалшиви) новини.

Така Радио "Свободна Европа" отново ще бъде нещо като спасителен пояс за потъналите в корупция и манипулации български медии, задушавани от правителство, политици и богати бизнесмени. Както е ясно, тази година България е на 111 място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в България. Една от малкото алтернативи на медийното поле е нашата медия - Uspelite.bg - бялата лястовица в опасната червена зона на свободата на словото, която предлага само положителни новини, отразява малките теми, не се занимава с политика, криминални хроники и апокалиптични вести.

„Надяваме се, че нашето отразяване на събития, осъществено от местни журналисти, ще помогне за развитието на свободната преса, ще насърчи демократичните ценности и институции и ще информира за диалога в двете страни за своето място в НАТО, ЕС и други Западни организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с местните независими медии и гражданското общество“, казва Томас Кент, президент на РСЕ/РС.

Радио Свободна Европа има предавания на български език от 1950 г., излъчвани на къси вълни и до 1989 г. заглушавани от българското правителство. От 1991 г. радиостанцията има местно студио в София, а от 1992 до 2004 г. предаванията се разпространяват чрез УКВ предаватели в цяла България.

Новото издание на български език ще се разполага на http://svobodnaevropa.com/ и най-вероятно информациите ще се публикуват предимно онлайн. Няма никакви признаци предаванията да се разпространяват чрез радиовълни, както е било в миналото.

Историята на радио „Свободна Европа“ и българската редакция, описана от „Предавател“

Българската редакция „Гласът на Свободна България“ излъчва от 1950 г. на къси вълни от Мюнхен, Германия. След 1957 г. станцията се нарича „Свободна Европа“ и излъчва на български до 2004 г.


Източник: uspelite.bg