Седмицата на гората 2017 стартира още на 1 април, когато ДГС - Мездра се присъедини към националната инициатива "Лесовъд за един ден" с провеждането на Ден на отворените врати, по време на който любителите на гората имаха възможност да се запознаят с професията на лесовъда и дейностите, извършвани в горите.

Междувременно горските служителите се включиха в ежегодния "Горски празник", който беше организиран миналата събота в Комплекс "Вестителя" (Хижата) във Враца съвместно със Северозападно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите - Берковица, Държавно горско стопанство - Враца, и Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

В петък, 7 април, в Мездра ще се проведе залесителна акция, по време на която в района от Кременска рампа до "ВиК”-а ще бъдат засадени 100 броя едноразмерни фиданки от широколистните дървесни видове червен дъб, явор и липа и от иглолистните видове аризонски кипарис, източна и западна туя. В залесяването ще се включат млади природолюбители от градското училище "Св. св. Кирил и Методий", служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и на Общинското предприятие "Чистота".

През миналата година на територията на Горското стопанство, която обхваща 32 хил. хка горски масиви в общините Мездра и Роман, са залесени повече от 100 дка нови гори, предимно тополови култури по поречието на река Искър, както и дъб и акация в района на Искърското дефиле, информира директорът на Държавно горско стопанство - Мездра инж. Евгения Христова.

Същевременно служителите на Горското са извършили проверки на 880 обекта за дърводобив, 1175 превозни средства и 652-ма ловци. Съставени са 45 акта за констатирани нарушения на Закона за горите, най-вече за незаконно транспортиране и съхранение на дървесина, нерегламентирана паша на селскостопански животни в горските територии и бране на липов цвят. Конфискувани са 30 кубика дърва, едно МПС и един моторен трион.