На вчерашното си заседание правителството е одобрило промени и в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Лекарски асистент", както и по професионални направления "Здравни грижи" ,,Управление на здравните грижи" и "Обществено здраве".

Отстранява се непълнота по отношение провеждането на практическото обучение на студентите по специалност "Масажист ( с увредено зрение)", като се дава възможност и на преподаватели със специалност "Рехабилитатор" да участват в него. Предоставя се достъп на лекарските асистенти до обучение по специалност "Управление на здравните грижи", аналогично на всички останали регулирани медицински професии от професионално направление "Здравни грижи".

Също така в изброените наредби за единни държавни изисквания се посочват минималният брой изискуеми кредити в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование и съответното ниво по Националната квалификационна рамка и се синхронизира терминологията с тази в Закона за лечебните заведения по отношение на лечебните заведения, които могат да провеждат практическо обучение на студенти.