Повторно заразените с COVID-19 нямат право на сертификат. Причината за това е, че системата не генерира документа за второ заразяване с коронавируса, макар хората с положителен тест за първи или втори път системата да ги отчита за заразени и да подлежат на 14-дневна карантина.

"Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава", обясни зам.-министърът.

Той увери, че до края на годината са подсигурени всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за новите медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят. По думите му са разпределни средствата за лечението на covid болните, като има и за непредвидени разходи, затова на този етап "не се очакват изненади".

Относно това дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

"Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни", посочи Златанов.
Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях. "Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара", коментира още Златанов.
По отношение на пандемичната обстановка, зам.-здравният министър обясни, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла. "Мерките които действат са напълно достатъчни", заяви Златанов.

Той коментира и вчерашното решение на премиера Стефан Янев да отстрани колегата му д-р Димитър Петров. "В края на мандата почти всички си тръгваме. Нормално е. Специално за него не мога да кажа защо - ние се назначаваме и освобождаваме от премиера".

Източник: monitor.bg