От пакистанската агенция, обслужваща експедицията на място, са съобщили, че тялото на алпиниста е открито, и в момента хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към най-близкия пакистански град.

Припомняме, че алпинистът Атанас Скатов бе голям приятел на мездренските пещерняци и любители на планините, и само за последните няколко години гостува в железничарския град шест пъти.

Последната шеста среща с мездренчани, бе навръх светлия християнски празник Никулден през 2019 година. Атанас Скатов е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти върхове над 8000 м, 4 върха над 8000 м в една календарна година, само за 140 дни - Седемте континентални първенци (“Seven Summits Vegan”), Връх Еверест по Северния и Южния маршрут.

Алпинистът веган ще остане в историята на алпинизма у нас с това, че е направил най-бързото българско изкачване на върховете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 над 8000 м. А светът ще го запомни и с това, че българинът е третият човек в света, изкачил 10 върха над 8000 м за 4 години.

Екипът на Media News изказва съболезнования на близките и приятелите на Атанас!

Поклон пред паметта му!